اسید سالیسیلیک یک ماده فعال محبوب در بسیاری از زمینه ها است. در واقع اسید سالیسیلیک پیش ساز آسپرین است. این مولکول برای چندین دهه از پوست درخت بید استخراج می شد ولی اکنون می توان آن را از طریق یک واکنش شیمیایی نیز سنتز کرد که روش تولید انتخابی برای استفاده تجاری است. این ترکیب به طور گسترده در لوازم آرایشی استفاده می شود و حتی یک عنصر عالی در محصولات مراقبت از صورت است.
فهرست
اسید سالیسیلیک چیست؟
اسید سالیسیلیک یک اسید آلی بی رنگ است که از دسته اسیدهای بتا هیدروکسی است. این اسید شبیه اسید استیل سالیسیلیک است که یک ترکیب برجسته در آسپرین است.اسید سالیسیلیک یک محصول طبیعی است که برای صدها سال در درمان بیماری ها استفاده می شود. در طبیعت، این اسید در پوست درخت بید که به نام سالیکس نیز شناخته می شود، تشکیل می شود. به عنوان مثال، یونانی ها از پوست درخت بید پودر سفید تهیه می کردند، در حالی که بومیان آمریکا از پوست درخت بید برای تهیه دمنوش های درمانی استفاده می کردند. این ترکیب در شکل خالص بسیار شبیه آماده سازی یونان باستان است و به صورت پودر کریستالی سفید ظاهر می شود.
برای سنتز آن در آزمایشگاه اکسید سدیم را در معرض دی اکسید کربنی قرار می دهند که تحت فشار بالا قرار دارد. پس از اسیدی شدن، مخلوط به اسید سالیسیلیک تبدیل می شود. این تکنیک برای تولید یک محصول کاملاً خالص و سازگار برای استفاده در آماده سازی تجاری استفاده می شود. با این حال، هنوز هم می توان محصولاتی را یافت که با پوست درخت بید ساخته شده اند.
کاربرد و فواید اسید سالیسیلیک
این ماده علاوه بر استفاده برای درمان سردرد می تواند در درمان بیماری های پوستی نیز استفاده شود. ارائه دهندگان مراقبت بهداشتی از نوع طبیعی آن را برای درمان آکنه و پسوریازیس استفاده می کنند. می توان از آن برای درمان منافذ ملتهب پوست نیز استفاده کرد. بسیاری از شرکت ها پاک کننده ها، کرم ها، افزودنی های حمام و پمادهای حاوی این اسید را به منظور درمان مشکلات پوستی می فروشند.
اسید سالیسیلیک در لوازم آرایشی به دلیل خواص مفید آن بسیار ارزشمند است. عمل کراتولیتیک آن بافت های سطحی پوست (استراتوم شاخی) را نرم می کند تا به از بین بردن سلول های مرده کمک کند. بر خلاف آنچه نام آن نشان می دهد، یک ماده فعال بسیار ملایم است. این یک عنصر کلیدی برای انجام میکرولایه برداری صورت در مصارف خانگی است و به اپیدرم کمک می کند تا درخشندگی و زیبایی خود را بازیابی کند.
به لطف خاصیت قابض و ضد باکتریایی که دارد، ظاهر منافذ بزرگ شده پوست را بهبود می بخشد، تولید بیش از حد سبوم را تنظیم می کند و التهاب روی پوست را کاهش می دهد و در نتیجه آکنه و جوش های سرسیاه کمتری ایجاد می شود.
مزیت آن این است که برای همه انواع پوست مناسب است. پوست های مختلط تا چرب به دلیل عملکرد ضد نقص آن (رنگ یکنواخت تر، جوش های کمتر، جوش های سرسیاه و بسته شدن منافذ پوست) و همچنین خواص تسکین دهنده برای پوست های حساس می توانند از منافع آن بهره مند شوند. پوست هایی که دارای لکه های قهوه ای هستند (لنتیگو خورشیدی، ماسک بارداری، لکه های پیری) را نیز بهبود می بخشد، زیرا یک محصول ضد لک است، پوست را مجدداً درخشان می کند و تجدید اپیدرم را تضمین می کند.
اسید سالیسیلیک همچنین می تواند به عنوان یک نگهدارنده در حد اعتدال استفاده شود. مقادیر زیادی از این ترکیب شیمیایی می تواند سمی باشد و با تلاش کبد برای پردازش آن منجر به مشکلات سلامتی شود. برخی از افراد نسبت به دیگران حساس ترند. به عنوان مثال، افرادی که باردار هستند باید از آن اجتناب کنند و همچنین در افرادی که کمبود روی دارند توصیه نمی شود.
آیا اسید سالیسیلیک در دوران شیردهی ایمن است؟
دوزهای بالای اسید سالیسیلیک می تواند برای نوزاد شما مضر باشد، زیرا می تواند به شیر مادر منتقل شود. از مصرف خوراکی غذاها یا محصولات حاوی آن خودداری کنید. استفاده موضعی از این اسید برای درمان التهاب پوست و سایر مشکلات پوستی می تواند در دوران شیردهی بی خطر باشد. هنگام استفاده موضعی، مطمئن شوید که مقدار کمی از اسید را یک یا دو بار در روز استفاده می کنید. قبل از استفاده از این ترکیب در دوران شیردهی با متخصص مشورت کنید. پزشکان ممکن است درمان های جایگزین را برای بیماری های پوستی شما توصیه کنند و اطمینان حاصل کنند که فرزند شما آسیبی نخواهد دید.