علائم مسمومیت گیاه توسط کود سولفات منگنز چیست؟

منگنز (Mn) یک عنصر ضروری برای گیاهان است. با این حال، غلظت بالا در شرایط خاص خاک می ‌تواند علائم سمیت را در بافت گیاه ایجاد کند. منگنز یک فلز ضروری فراوان است که برای بسیاری از فرآیندهای بیوشیمیایی ضروری در بدن انسان، حیوانات و ساختار گیاهان مورد نیاز است. خرید و فروش سولفات منگنز بازار گسترده ای در جهان دارد.

مسمومیت با منگنز بر فرآیندهای متابولیک گیاهان مانند فعالیت های آنزیمی و ترکیبات آلی تأثیر می گذارد. استفاده بیش از حد از کود سولفات منگنز حتی می‌ تواند منجر به عقیمی در گیاهان شود.

مانند سمیت بور، سمیت منگنز باعث ایجاد لکه های نکروز در برگ های مسن تر می ‌شود. این مسمومیت اغلب باعث کلروز (رنگ کم رنگ یا زرد) می‌ شود که شدیدترین آن در برگ های جوان است. یکی یا هر دوی این علائم ممکن است در محصولات زراعی تحت تأثیر سمیت منگنز مشاهده شود.

علائم مسمومیت گیاه توسط کود سولفات منگنز

علائم در برگ های مسن با ظاهر شدن لکه های کوچک و نامنظم و بافت رنگ پریده در نواحی بین رگبرگی شروع می‌ شود. بافت رنگ پریده کمی فرورفته است و لکه های کوچک (۰.۵-۲ میلی متر)، تقریباً دایره ای شکل نکروز تیره به زودی ایجاد می ‌شود. لکه های نکروزه معمولاً بیشتر به سمت نوک و حاشیه برگ متمرکز می ‌شوند.

آنها در داخل بافت بین رگه ای پراکنده هستند و معمولاً یک ردیف منظم بین وریدهای اصلی ایجاد نمی ‌کنند، همانطور که در مورد سمیت بور یا شوری دیده می ‌شود. این ضایعات ممکن است با سیاه شدن رگبرگ های جزئی در سطح زیرین برگ همراه باشد. ضایعات نکروزه تکثیر می‌ شوند و گسترش می یابند تا جایی که بیشتر سطح برگ را اشغال کنند. برگ های آسیب دیده در نهایت زرد می ‌شوند و می ریزند.

لکه های نکروزه در اثر تجمع منگنز در بافت در طی یک دوره زمانی ایجاد می‌شوند. در سطوح نسبتاً خفیف سمیت منگنز، لکه‌ های نکروزه روی برگ ‌های مسن ‌تر ممکن است با کاهش ظاهری رشد همراه باشد. در شدت بیشتر، عملکرد ریشه مختل می‌ شود و با کاهش رشد همراه می شود. فروش سولفات منگنز در بسیاری از فروشگاه های کشاورزی صورت می گیرد.

علت مسمومیت گیاه توسط کود سولفات منگنز

  • خاک های اسیدی (pH <5.5)؛ مسمومیت منگنز اغلب با مسمومیت آلومینیوم (Al) رخ می ‌دهد.
  • خاک های دشتی حاوی مقادیر زیادی منگنز است
  • در خاک های اسید سولفاته امکان مسمومیت افزایش می یابد
  • مناطق تحت تأثیر استخراج منگنز نیز امکان مسمومیت را افزایش می ‌دهد
  • نحوه شناسایی مسمومیت گیاه توسط کود سولفات منگنز
  • در صورتی که مشکوک به سمیت ناشی از منگنز هستید گیاهان را از نظر علائم زیر بررسی کنید:
  • لکه ‌های قهوه‌ ای مایل به زرد در بین رگبرگ ‌های برگ که تا کل ناحیه بین رگبرگ گسترش می ‌یابد
  • لکه های قهوه ای روی رگبرگ های تیغه های برگ پایین و غلاف برگ
  • نوک برگ ها هشت هفته پس از کاشت خشک می ‌شود
  • کلروز برگ های جوان تر (بالایی).
  • گیاهان رشد نکرده
  • پنجه زنی کاهش یافته
  • عقیمی باعث کاهش تولید دانه می‌ شود

کلروز برگ های جوان تر یا بالایی شبیه کلروز آهن (Fe) است. برای تأیید علت مشکل، نمونه خاک و گیاه را برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستید.

مدیریت مسمومیت گیاه توسط کود سولفات منگنز چگونه است؟

آسیب مسمومیت منگنز در طول چرخه رشد مهم است. در صورت امکان، گزینه های مدیریت کلی برای مسمومیت منگنز عبارتند از:

در آب و هوای معتدل، بذرها را با اکسیدان ها (مانند پراکسید کلسیم) بپوشانید تا با افزایش عرضه اکسیژن (O2) جوانه زنی و سبز شدن گیاهچه ها را بهبود ببخشد. جذب منگنز ممکن است تحت شرایط زهکشی سطحی تسریع شود بنابراین مدیریت موثر آب بسیار ضروری است.

استفاده از کودها (NPK یا NPK + آهک) را متعادل کنید تا از استرس مواد مغذی به عنوان منبع سمیت منگنز جلوگیری کنید. از کود پتاسیم (K) کافی در زمین استفاده کنید. برای کاهش غلظت منگنز فعال، آهک را روی خاک های اسیدی استعمال کنید. مقادیر بیش از حد مواد آلی (کود، کاه) را در خاک های حاوی غلظت زیاد منگنز و مواد آلی و در خاک هایی با زهکشی ضعیف استفاده نکنید. فروش سولفات منگنز در بسیاری از سایت های معتبر صورت می گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.